Oktober

Gålgådismánno, Månaden efter brunsten

Innehåll:

Måndag 1 oktober 2001

Plocka renmossa

Solsken, 6
Dom senaste dagarna har hela familjen varit nere mot kusten för att plocka renmossa. Det gör vi varje år. Vi känner en hemmansägare där som har gett oss tillåtelse att ta renmossa på hans marker. Under varma oktoberdagar går det lätt att plocka mossan i stora potatissäckar och lasta dem i skrindor. Vi har under vissa vintrar haft vår vinterhjord på hans marker. Han är vänligt inställd till både renar och renskötare. Så är det dock inte alltid. Skogsägare och jordbrukare menar ibland att renarna skadar skogsplantor och grödor. Men så är det inte. Det är klart kommer det stora hjordar på tusentals renar kan det bli problem. Men en mindre renhjord är lätt att sköta och gör ingen skada på marken.

Renmossan skall räcka hela vintern. Man vet aldrig i förväg hur den blir. Man måste vara beredd på dåliga år men renmossa kommer alltid till användning. Vid större skiljningar kan renarna också bli stående i hage någon dagar medan man väntar på transport. Då behöver man utfodra med renmossa. Även svaga kalvar behöver vi ibland mata i hage och då kommer mossan till användning. Under flyttningen på våren behöver man också mossa. I år har vi planerat att tämja några härkar som ledrenar. Jag kastrerade fyra sarvar under sarvslakten. Om vi får tag på någon av dem under vintern skall vi ha dem i en hage på gården fram tills i vår. Härken blir en ledren under vårflyttningen men den kommer till användning vid flera andra tillfällen. När man skall ha in och ut hjorden ur hagar till exempel.


Söndag 14 oktober 2001

Vila

Regn och snö, -2
Är nere i Jokkmokk och vilar några dagar. Arbetar med huset, krattar löv och sådant. Inget speciella göromål. Kollar skrindorna och gör en del reparationern.


Lördag 20 oktober 2001

Älgjakt på kalv

Igår fick jag äntligen syn på spåren efter den älgko med kalv som jag visste skulle finnas inom vårat jaktområde. Den senaste veckan har jag bott i vår stuga vid höstvistet och försökt få en älgkalv. I september sköt min dotter en vuxen älg men nu är jag ute på egen hand. Det är tyngre att jaga nu än i september. Snön ligger kvar, men det har inte riktigt varit något skidföre i skogen. Under sådana här förhållanden skall man ha en bra hund. En som skäller på älgen så att den ställer sig.

Det har snöat lätt de senaste dagarna, det gör det lätt att spåra. Igår blev jag tvungen att avbryta jakten fast jag hade upptäckt älgarna. Det började skymma. Idag steg jag upp extra tidigt för att nå dem och det gick. Jag fick en älgkalv.

Det var just så pass mycket snö att jag kunde använda skotern för att få ner älgen. Jag frakta ner den färdigstyckade kalven till landsvägen där jag hade bilen och släpet parkerat.

Jakten är en viktig biinkomst för renskötare. En vuxen älg kan ge upp till 15 000 kronor när man säljer den till slaktaren. Också kalven väger mycket, men den stoppar jag i frysboxen istället. Sådan är jakten. Ibland får man, ibland blir man utan.

Kommentarsfunktionen är stängd.