Juni

Biehtsemánno, Tallmånaden

Innehåll:

Onsdag 6 juni 2001

Flytten till vår- och höstvistet

fjällTräffade vår byaordförande i järnhandeln på förmiddagen. Det hörs som om det fortfarande är mycket snö längre västerut. Några från samebyn är uppe och lagar stängsel, men än är det ingen som har flyttat upp till sommarvistet. Det verkar bli sen kalvmärkning i år. Inte var det så här förr. Kring midsommar hade vi redan hunnit flytta upp till fjälls och i oktober var sjöarna frusna. Men inte nu. Snön ligger kvar långt in i juni och vintern kommer aldrig. I vintras frös inte sjöarna förrän i november. Någonting håller på att hända i naturen. Är det växthuseffekten?

I eftermiddags for vi upp till vår- och höstvistet. Det har blåst hårt de senaste dagarna så jag räknade med att sjön hade gått upp, och det stämde. Det är några timmars körning med bil och sedan över älven med båt för att komma till vistet. Idag går det bilväg längs älven. Vägen byggdes när de anlade Suorvadammen på 60-talet. Innan regleringen av sjön kunde vi flytta med rajd på den frusna älven. Idag skulle det betyda en säker död för både människor och djur.

Det är något som drar mig västerut så här års. När isen har gått så det är dags att få båten i sjön. Jag hann lägga några nät på kvällen. I morgon äter vi årets första färska fisk. Vi blir nog här en vecka eller så för att fiska. Kojan skall ställas i ordning och det finns en hel del att reparera. Livet vid en reglerad älv innebär alltid en del extra arbete.


Torsdag 7 juni 2001

Fiske vid vår- och höstvistet

Sol, +5
båtIdag hade vi fiskelycka. Jag var tidigt uppe för att vittja näten. Solen visade sig bakom berget och speglade sig i den blanka sjön. Näten var fyllda med sik och röding. Det blev rejält med fisk. Det brukar det ofta bli, precis när isen har gått upp. Så här års fiskar jag bara för husbehov. Jag säljer inte fisken. Men att fiska är bra. Det håller igång en, från morgon till kväll.

När jag kom iland drack jag en kopp kaffe, la mig på soffan och rätade på ryggen. Sedan gick jag tillbaka till stranden för att rensa fisken.

Stranden bär spår av regleringarna. Man måste dra båten långt upp på land eftersom vattennivån kan ändras från en dag till en annan. Det går inte heller att ha fasta bryggor eftersom de slits sönder. Jag har ett eget pantent på bryggan. Den anpassar sig efter vattennivån. Fisken har det också blivit sämre med efter regleringarna. Jag minns rödingen som vi fick tidigare. Det var något helt annat än idag.


Torsdag 21 juni 2001

Flytten till sommarvistet

Regn, +10
helikopterRegnet fullkomligt vräkte ner idag. Det var knappt vi såg att köra till flyget. Dimman låg tät över topparna på andra sidan älven. Funderade på hur vädret skulle bli västerut?

Den senaste veckan har Ulla och jag föreberett inför flytten till sommarvistet. Vi hade bestämt att flytta upp fastän kalvmärkningarna blivit uppskjutna på grund av kylan.

Ulla har rustat med maten. Det gör hon varje år. Den skall räcka i sex veckor. Torrvarorna tog vi upp med skoter i våras, men det är mycket annat som skall med. Hon har konserverat mat, bakat och införskaffat alla färskvaror. Det är inte många stunder som hon har suttit. Jag brukar se till att vi får med oss torrkött och sånt. Dessutom måste det finnas flytvästar, regnkläder, yxor och motorsåg. Bilen fylldes snabbt.

Det är konstigt. När vi flyttade med rajd bar vi med oss allt vi behövde för sommaren, sedan kom fiskflyget. Då kunde vi beställa matvaror från affären i Luspen efterhand under sommaren. Då behövde vi inte tänka så mycket på provianten. Nu har Fiskflyg slutat köpa fisk och affären är nerlagd. Så nu måste vi återigen planera proviantinköpen för hela sommaren. Men allt går. Man anpassar sig.

Sen stängde vi huset. Räkningarna betalas via internet, praktiskt när man är borta länge. Gräsmattan har klippts men i övrigt får blommorna klara sig bäst de kan.

Vi stannade till vid vår- och höstvistet för att lämna saker som vi inte behöver förrän senare och vi hämtade en del annat.

Vi stannade också vid flyget i Stora Sjöfallet för att höra om det överhuvudtaget skulle gå att flyga. Om inte hade vi kunnat stanna vid vårvistet tills det blev bättre väder, men regnet övergick till uppehåll när vi passerade Suorvadammen. När vi närmade oss Ritsem såg det riktigt ljust ut. Man kan aldrig riktigt veta hur vädret skall bli. Ulla mindes den sommaren då det var 30 grader varmt i Jokkmokk och när de landade vid sommarvistet var det snudd på snö.

På parkeringen vid helikopterplattan stod bara någon enstaka bil. Det betydde att det inte var så många som hade flyttat upp än. Senare på sommaren kommer parkeringen att vara full med bilar. Helikoptern hämtade oss klockan ett. När vi lyfte med helikoptern tänkta jag på hur detta motsvarar min ungdoms sommarflyttning med rajd.

Väl framme vid vistet var jag mest intresserad av att få näten i sjön. Ulla letade reda på en snölega som vi kunde använda som kylskåp. Vi slog upp tältet och sover i det denna första natt. I morgon skall vi vittja näten, risa kåtan och försöka komma i ordning.


Tisdag 26 juni 2001

Restaurering av torvkåta vid sommarvistet

Uppehåll, +10
Det tog en dag att packa upp och komma i ordning. Men sedan har dagarna haft sin gilla gång. Jag stiger upp tidigt. Idag var jag uppe vid fem. Kokade kaffe innan jag for ut och vittjade näten. När jag kom i land sträckte jag ut mig en stund innan vi rensade fisken och packade den. Efter att ha ätit kokt fisk mitt på dagen var det dags för restaureringsarbetet.

De färdigbarkade stockarna, halvklovorna, som vi fraktade upp i våras har torkat. Helst skulle jag dock vilja att de torkade längre, men bidraget från Länsstyrelsen till restaureringen av kåtan har som krav att vi gör allt klart i sommar. Så skulle vi inte riktigt ha gjort annars.

Vi har torvat av kåtan och igår började vi byta ut dom dåliga stockarna. Speciellt under fönstret har det ruttnat. Stockarna yxas till för att passa. Jag försöker i all fall återanvända så mycket av det gamla virket som möjligt. Om man hyvlar går det att använda dem igen.

Ulla står i regnkläder med hacka och spade i torvtäkten ganska nära kåtan. 20 rutor torv /dag är hennes beting. Ett tungt arbete i värmen, men myggen är ännu inte så besvärliga. Vi har arbetat till dess att det börjat skymma. Det kan bli sent i midnattsolen.

Under tiden som vi bygger bor vi i tältkåtan.

Kommentarsfunktionen är stängd.